Arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca

  • 16-05-2017 - 24-09-2017
Del 16 de maig al 27 d’agost de 2017 - PRORROGADA FINS AL 24 DE SETEMBRE
Lloc: Sala I del Museu de Prehistòria de València

L’exposició «Arquitectura talaiòtica a la Prehistòria de Menorca» ens desvela, a través de l’arquitectura, els universos simbòlics dels homes i les dones que van habitar l’illa durant aquest període. Una arquitectura monumental, ciclòpia, i molt present en el paisatge menorquí. Menorca és com un museu a l’aire lliure que concentra més de 1.500 jaciments prehistòrics, dos per km2. Una selecció d’aquestes construccions opten a formar part de la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO per la seua singularitat, monumentalitat i integritat, entre altres criteris.

L’exposició, però, no només parla d’arquitectura sinó que recorre més de 2.000 anys de transformacions i canvis a través d’una mirada dual: la vida i la mort, dues cares d’una mateixa moneda que mai no s’han percebut per separat. Les edificacions són el reflex per a entendre qui eren i com vivien els grups humans que van habitar Menorca a la prehistòria, a què es dedicaven, com s’organitzaven socialment..., però també ens mostren les seues creences i els seus rituals d’enterrament. Durant les primeres fases de l’ocupació humana a Menorca, les arquitectures per a la mort són més monumentals i, per tant, més transcendents. Però aquesta relació s’anirà invertint fins que les arquitectures per a la vida (residències, edificis de culte, edificis polítics, magatzems o infraestructures) adquiriran més rellevància que les arquitectures per a la mort (tombes).

Aquestes construccions se’ns presenten amb objectes quotidians, uns procedents de contextos d’hàbitat i d’altres en espais funeraris. Tots ells complementen l’univers d’aquestes societats. En l’àmbit de la vida, els estris ens parlen de les activitats econòmiques i de la tecnologia que utilitzaven, mentre que els ornaments reflecteixen aspectes simbòlics o socials. En l’àmbit de la mort, els objectes que es van utilitzar en vida acompanyaven els difunts al més enllà, especialment aquells més personals o simbòlics.

Una exposició que ens descobreix una de les manifestacions culturals més singulars de la Mediterrània occidental durant la prehistòria.


>>>>>ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA <<<<<

VISITES GUIADES A L’EXPOSICIÓ Arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca, els dissabtes de juny a les 11 h, i tots els diumenges de juliol a les 12 h.

CICLE DE CONFERÈNCIES
PARLANT DE... ARQUITECTURA TALAIÒTICA A LA PREHISTÒRIA DE MENORCA
>>Dimecres 31 de maig, a les 19 h.
«Talaiots i taules: l’arquitectura per als vius a la Menorca talaiòtica», a càrrec d’Antoni Ferrer Rotger, arqueòleg i Director General de Cultura del Consell Insular de Menorca.

>>Dimecres 14 de juny, a les 19 h.
«Navetes i coves: l’arquitectura per als morts a la Menorca talaiòtica», a càrrec d’Elena Sintes Olives, arqueòloga i co-comissària de l’exposició.

TALLER PER A PÚBLIC FAMILIAR «Construïm una naveta»
Diumenges del mes de juliol, a les 11:00 h.
Lloc: aula taller del Museu de Prehistòria
Coneixerem els sistemes constructius dels nostres avantpassats i intentarem resoldre un gran trencacaps per fer-ne una naveta o un dolmen de suro. Tu tries, ¿quin vols construir?
>
Back to top