Prehistòria i còmic

Exposició itinerant Prehistòria i còmic. Casa de Cultura Marqués de González de Quirós. GANDIA.
Des del 9 de juliol fins el 7 de setembre de 2019.
De dilluns a dissabte de de 10:30 a 14:00 h i de 18:00 a 20:30 h.

Passeig de les Germanies 13, Gandia

INAUGURACIÓ dimarts 9 de juliol de 2019
19:00 h. CONFERÈNCIA sobre Prehistòria i Còmic a càrrec d'Àlvaro Pons. Professor de la Universitat de València i crític de còmics.
20:00 h. Inauguració de l'exposició.

La mostra ofereix una mirada sobre el món del còmic des de la pròpia prehistòria de la mà de les grans icones universals, presents en el nostre imaginari, i que ens remeten directament als temps més remots. Recull una gran diversitat de còmics, més de 100 exemplars, que abasten des de principis del segle XX fins a l'actualitat.

El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica prehistòrica, que pivota sobre tres aspectes relacionats estretament amb el món de la narració gràfica: un recorregut des de les primeres il·lustracions de l'origen de la Humanitat des de mitjans del segle XIX a l'actualitat; un gest de complicitat a l'art rupestre llevantí com la primera narració gràfica a les nostres terres; i la novel·la de ficció com a font d'inspiració de molts autors de còmics.

En un segon àmbit es mostren els diferents personatges que apareixen en els còmics, des de la visió infantil i caricaturesca fins a la més realista, passant pels herois selvàtics i els primitius monstruosos. A través d'ells vam descobrir un món fantàstic poblat de protagonistes inoblidables del còmic espanyol, com Purk el Hombre de piedra, el Pequeño Pantera Negra, Altamiro de la cueva, Hug el troglodita que comparteixen escenari amb icones del còmic americà, com Alley oop, Tor , Els Picapedra o Turok, a més d'altres herois prehistòrics del còmic francòfon no menys coneguts, com Tounga, Rahan, o les noves heroïnes Lucy o Vo 'hounâ.

El tercer àmbit s'estructura en cinc blocs corresponents als conceptes clau que el nostre imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: l'útil, el foc, el món de feres, l'art paleolític i el megalitisme. Tot aquest desplegament de paper toca amb materials arqueològics del Museu de Prehistòria, com restes humanes, fòssils de grans mamífers, plaquetes gravades, adorns, armes etc.

Acompanyen el recorregut de l'exposició nombroses planxes i il·lustracions originals, quatre entrevistes a reconeguts il·lustradors espanyols i francesos i dues animacions en 3D.

Finalitza l'exposició amb una biblioteca infantil de còmics ambientats en la prehistòria i un espai didàctic i lúdic on es reflexiona sobre els grans tòpics i anacronismes de la prehistòria. Tot això amb la finalitat de submergir-nos en aquest món de ficció per a gaudi de grans i menuts.
Helena Bonet Rosado
Álvaro Pons
>
Back to top