Iberfesta Olocau 2019

  • Casa de la Senyoria de Olocau
    03-06-2017 - 04-06-2017
Olocau celebra la Iberfesta Olocau 2019: Participa en la Llegenda de Nauiba!

Els pròxims 8 i 9 de juny, el Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l'Ajuntament d'Olocau, amb la col·laboració de València Turisme i Turisme Comunitat Valenciana, han preparat una festa oberta a tots, sobre la cultura ibèrica i el jaciment arqueològic del Puntal dels Llops.

Amb aquest esdeveniment pretenen difondre el patrimoni arqueològic valencià d'època ibèrica i promoure el seu ús i gaudi sostenible. A més enguany ha comptat amb el disseny del cartell per part de Paco Roca!

El Puntal dels Llops és un fortí del territori ibèric edetà habitat entre finals del segle V i principis de l'II aC. Excavat i consolidat pel Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València, compta amb un servei de visites guiades gratuïtes i amb una exposició permanent a la Casa de la Senyoria, que li han permés ser un dels jaciments ibèrics valencians més visitats.

Activitat principal: La llegenda de Nauiba
Enguany coneixerem la llegenda del guerrer d'Olocau, Nauiba. A través de diferents escenes de la vida d'aquest personatge, coneixerem diferents aspectes de la vida dels ibers, així com alguns rituals religiosos que coneixem gràcies al registre arqueològic, com els enterraments o banquets. El matí del dissabte es realitzarà una unió matrimonial entre dues famílies importants de l'antiga ciutat d'Edeta amb una sorpresa final que condicionarà la resta del cap de setmana. El dissabte a la nit, ens acomiadarem d'un edetà que ha mort en estranyes circumstàncies, a través d'una cremació tal com es realitzaven fa més de 2.500 anys. Per a concloure, el diumenge es realitzarà un banquet en honor als déus perquè aquests siguen propicis en la nova conjuntura que es planteja davant els ulls dels edetans del Puntal dels Llops.

Al seu torn, per a acompanyar als habitants del Puntal en els diferents rituals, es realitzaran les proves de Nauiba; proves de destresa, habilitat i intel·ligència, que permetran seleccionar als millors que acompanyaran al nostre protagonista.

S'han dissenyat cinc proves en les quals es presentaren aspectes rellevants de la cultura ibèrica. Aquestes experiències es desenvoluparan cada mitja hora i estaran distribuïdes per tot el nucli urbà. Personatges de l'època seran els encarregats de triar als millors en llançament de javelina, fona, teixit de l'espart, terracotes i coneixement de la cultura ibera.

La inauguració de l'esdeveniment tindrà lloc el dissabte al matí, a 11.00 h amb la participació dels xiquets i xiquetes del CRA Alt Carraixet d'Olocau.

Activitats paral·leles:
- Tant el dissabte en horaris de matí i vesprada, com el diumenge al matí, podrem gaudir de «La Fireta dels ibers», una fira artesanal situada en el carrer Major on també podrem visitar les casetes d'altres municipis de la Ruta dels Ibers de València i d'altres rutes de comunitats veïnes com Castella-la Manxa i Aragó, podent així conéixer la seua oferta cultural.

- S'ha organitzat la «IV Ruta de la Tapa Ibera» en els restaurants d'Olocau, que ens permetrà degustar productes que podríem trobar en aqueixa època.

- A més, i com altres anys, s'han organitzat tallers didàctics gratuïts, la biblioteca infantil, perquè tots puguen gaudir d'ells. Estaran situats al pati de la Casa de la Senyoria i organitzats pel Museu de Prehistòria de València.
    Back to top