En temps dels visigots al territori de València

  • Sala d’exposicions temporals
    18-12-2019 - 17-01-2021

PRORROGADA FINS Al 17 DE GENER DE 2021

En temps dels visigots al territori de València

Sala 1 Museu de Prehistòria de València

Accés lliure i gratuït per a visitar l’exposició tora els dissabtes, diumenges i festius, en horari ininterromput de 10:00 a 20:00h. L’entrada general a l’exposició entre setmana es de 2 euros, i reduïda per a grups i estudiants. A més a més es gratuïta si acrediteu la condició de jubilat, discapacitat, membre de família nombrosa, xiquets menors de set anys, etc. Per a més detall pot consultar la nostra pàgina web: http://www.museuprehistoriavalencia.es/web_mupreva/?q=va/el_museo


L’exposició obrirà una finestra a un període històric menystingut i poc valorat. Una etapa de mestissatge, transició i frontissa, amb reminiscències romanes y elements germànics i del món oriental. Sense els visigots, no podem entendre el món musulmà ni els temps feudals.
La seua valoració ha canviat seguint les línies polítiques de cada moment. Durant la postguerra, l’educació franquista imposava l’aprenentatge de la llista dels trenta-tres reis gots, perquè la monarquia visigoda devia preludiar l’Espanya «Una, Grande y Libre». Després, els visigots es devaluaren i s’identificaren amb un intranscendent període de decadència.
Mentre s’oblidaven aquells reis, no tan bàrbars, les excavacions arqueològiques, de mica en mica, els recuperaren. València i el seu territori, especialment Riba-roja de Túria, són el focus d’un període amb personalitat pròpia. S’han descobert jaciments com Casals del Mas de Sabater (Morella), Horta Vella (Bétera), València la Vella i Pla de Nadal (Riba-roja de Túria), el grup episcopal i el circ de Valentia, Senda de l’Horteta (Alcàsser), Punta de l’Illa i Portus Sucronensis (Cullera), Monastil (Elda), Allon (la Vila Joiosa), Ilici (Elx), Portus Ilicitanus (Santa Pola) i altres.
El territori de València s’ha convertit en un dels millors exemples per conéixer una rica realitat que ha d'estar a l'abast de tots.


CONFERÈNCIA PARLANT DE... VISIGOTS EN EL TERRITORI DE VALÈNCIA
18 de desembre de 2019, 19:00 hores
CONFERÈNCIA INAUGURAL En temps dels visigots al territori de València. Presentació del projecte a càrrec d'un dels comissaris de l'exposició, Esperança Huguet Enguita, prèviament a l'obertura de la mostra al públic, a les 20:00 h.
Lloc: Sala Alfons el Magnànim. Museu de Prehistòria de València.

CICLE DE CONFERÈNCIES
PARLANT DE... EN TEMPS DELS VISIGOTS AL TERRITORI DE VALÈNCIA

Dimecres 12 de febrer, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
«El poder dels visigots al nostre territori. De Valentia a Riba-roja de Túria», a càrrec d’Albert Ribera Lacomba, arqueòleg i comissari de l’exposició.

Dimecres 11 de març, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
«L’empremta visigoda a l’actual Catalunya», a càrrec de Josep Maria Macias Solé, investigador del Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC-Tarragona) i comissari de l’exposició.


VISITES GUIADES A L'EXPOSICIÓ TEMPORAL «EN TEMPS DELS VISIGOTS AL TERRITORI DE VALÈNCIA».
Tots els dissabtes, a les 11 h i en la programació especial de Nadal.
Programació Especial de Nadal 2019/2020: 26, 27, 28, 29 de desembre i 2, 3, 4, 5 de gener. 
Gener: dissabtes dies 11, 18 i 25.  
Febrer: dissabtes dies 1, 8, 15, 22 i 29.
Març: dissabte, dia 7.
Juliol: dissabtes, dies 4, 11, 18 i 25.
Agost: dissabtes, dies 1, 8, 22 i 29.
Setembre: dissabtes, dies 5, 12, 19 i 26.
Octubre: dissabtes, dies 3, 10, 17, 24 i 31.
Novembre: dissabtes, dies 7, 14, 21 i 28.
Desembre: dissabtes, dies 5, 12 i 19.
Programació Especial de Nadal 2020/2021: 29, 30, 31 de desembre i 5 de gener.
Descobreix de la mà d’un arqueòleg el desconegut període dels visigots al territori de València. Coneix com era l’antiga ciutat dels segles VI i VII, i els jaciments arqueològics del seu entorn, a partir del patrimoni arqueològic que es presenta.


TALLERS PER A PÚBLIC FAMILIAR 

Dissabtes a les 12 h i els diumenges a les 11 h (a partir de novembre, a les 12 h). Lloc: aula taller del Museu de Prehistòria. En setmana especial de Nadal, a les 12 h.
>>Taller ESPECIAL DE NADAL 2019/2020 «Tots som gòtics! Indumentària visigoda».
Dies 26, 27, 28, 29 de desembre i 2, 3, 4, 5 de gener.
Imagines com vestien els visigots? Quines diferències havia entre la vestimenta dels homes i les dones? I entre els governants i els habitants de la vila? En este taller donarem respostes a estes preguntes a partir de les troballes arqueològiques del jaciment de El Pla de Nadal a Riba-roja del Túria. Descobrirem com es vestia el mateix governant, Dux Tebdemir, i també altres “personatges” com Teodora i Brunequilda.
>>Taller «Escriptura visigòtica: la importància d’allò que està escrit».
Dies 1, 2, 8, 9, 15, 16, 23 i 24 de febrer.
Amb la caiguda de l’imperi romà, els pobles germans, i entre ells els visigots, utilitzaren la llengua llatina, produïren obres i copiaren manuscrits. T’agradaria conéixer com era la escriptura en època visigoda i els diferents suports on escrivien? En este taller aprendrem sobre la seua cultura i realitzarem practiques d’escriptura visigòtica en un pergamí.
>>Taller «Numismàtica visigoda».
Dies 29 de febrer, 1, 7, 8 de març i 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26 de juliol.
Sabem que des del segle V existeix una amplia producció de monedes en el territori peninsular, en les quals els visigots representaven els seus símbols, figures i efígies de la seua cultura. Vols descobrir com eren estes monedes i realitzar una tu mateix? En este taller aprendrem a omplir una fitxa numismàtica i et fabricaràs la teua pròpia moneda.
>>Taller «Els visigots de Pla de Nadal, finestres amb història».
Dies 1, 2, 8, 9, 22, 23, 29 i 30 d'agost.
El jaciment visigòtic de Pla de Nadal es situa a Riba-roja del Túria, i allí ens trobem amb construccions àuliques i palatines de reis i nobles visigots. Entre la decoració escultòrica dels edificis que hi havia es troben veneres, frisos amb roleus, gelosies amb creu, etc. En aquest taller ens convertirem en escultors i reproduirem amb argila alguns d’aquests elements.
>>Taller «Joies visigodes, emblemes de poder»
.
Dies 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 i 27 de setembre.
Saps com se subjectaven les seues vestimentes Tebdemir i Teodora? Les fíbules són fermalls que s’utilitzaren en l’Antiguitat, i els nostres avantpassats visigots també ho feren als segles VII i VIII d.C. Vols descobrir com vivien i les seues tècniques d’orfebreria? Anima’t i elaboraràs amb nosaltres una d’aquestes joies amb història.
>>Taller «Numismàtica visigoda».
Dies 3, 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31 d'octubre i 1 de novembre.
Sabem que des del segle V existeix una amplia producció de monedes en el territori peninsular, en les quals els visigots representaven els seus símbols, figures i efígies de la seua cultura. Vols descobrir com eren estes monedes i realitzar una tu mateix? En este taller aprendrem a omplir una fitxa numismàtica i et fabricaràs la teua pròpia moneda.
>>Taller «Els visigots amb llum pròpia».
Dies 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 i 29 de novembre.
No hi ha festa sense lluminàries i els pobles de l’antiguitat vinculen aquests objectes a cultes i ritus religiosos. En grans habitacions, per a il·luminar, es col·locaven lampadaris sobre plataformes, o es suspenien del sostre per mitjà de cadenes. En aquest taller elaborarem un objecte d’il·luminació de l’època visigoda: un LAMPADARI amb material que es pot modelar.
>>Taller «L'escriptura visigoda, en la pissarra».
Dies 5, 6, 12, 13, 19 i 20 de desembre. 
Els visigots van heretar l’escriptura dels romans. Tots els models visigots d’actes jurídics que es conserven, estan redactats en llatí. Però un curiós testimoni d’aquesta època són les “pissarres visigodes”. Textos escrits en pissarra sobre molts diversos temes: relacions de pagaments, llistes amb noms de llauradors, treballs escolars… Sobre pasta d’escaiola, que reproduirà un fragment de pissarra, realitzarem un text amb escriptura visigoda.
>>Taller ESPECIAL DE NADAL 2020/2021 «Taller de la orfebre Brunequilda: l'art visigot d'adornar».
Dies 29, 30, 31 de desembre i 2, 3, 4, 5, 9, 10 de gener.
La joieria forma part d’un espectacle visual on la imatge de cada individu mostra el seu estatus, poder i riquesa en la societat. Una de les grans herències que ens va deixar la cultura visigoda va ser la seua rica orfebreria. Els assistents realitzaran un adorn personal, un COLLARET DE COMPTES de tradició visigoda.

>
Back to top