Caps tallats. Símbols de poder

  • 26-09-2018 - 03-03-2019

El Museu de Prehistòria de València acull una exposició dedicada al cap trofeu i a la seua significació des de l’antiguitat fins al món contemporani.

En aquesta producció itinerant del Museu d’Arqueologia de Catalunya es presenten exemples arqueològics i etnogràfics de diversos museus, com també una iconografia artística i recursos audiovisuals que il·lustren el fenomen arreu del món, i que permeten conéixer les seues arrels i l’àmplia dimensió cultural assolida.

Les restes més antigues exposades es remunten a l’Edat del Ferro. En aquells moments els ibers de l’àrea septentrional eren alguns del pobles que tractaven i exhibien públicament els caps dels seus enemics vençuts, de vegades en companyia de les armes capturades, en tant que trofeus. Aquest costum ritual i la seua posada en escena reafirmaven el poder dels líders. Les col·leccions ibèriques del Museu d’Arqueologia de Catalunya, úniques en aquest gènere, reben en aquesta mostra el màxim protagonisme. Així, els anomenats «caps enclavats» del poblat del Puig Castellar es mostren, alguns per primera vegada, juntament amb els descoberts recentment a la ciutat ibèrica d’Ullastret. En el seu estudi s’han aplicat modernes tècniques analítiques i forenses que han culminat amb la primera reconstrucció científica del rostre d’un iber, un jove guerrer de final del segle III aC.

«Caps tallats. Símbols de poder» tracta d’un concepte universal que ha tornat a l’actualitat de manera impactant i traspassa les fronteres entre el passat i el present. En aquesta exposició itinerant s’inclouen peces de les seus d’Ullastret, Barcelona i Girona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, altres del Museo Nacional de Antropología i del Museo de América de Madrid, el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, el Museu de Granollers, el Museo Numantino de Soria i el Museu de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès.

VISITES COMENTADES a l’exposició Caps tallats. Símbols de poder
DISSABTES a les 11 h.

PARLANT DE… CAPS TALLATS. SÍMBOLS DE PODER
CICLE DE CONFERÈNCIES

>> Dimecres 24 d’octubre, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
Conferència «Caps tallats. Violència i ritual al món ibèric septentrional», a càrrec de Carme Rovira i Gabriel de Prado, comissaris de l’exposició, arqueòlegs i conservadors del Museu d’Arqueologia de Catalunya-MAC.

>> Dimecres 14 de novembre, a les 19 h. Sala Alfons el Magnànim
Conferència «Els caps passen pel laboratori», a càrrec d’Eulàlia Subirà, paleoantropòloga i professora en la Universitat Autònoma de Barcelona.

 >> Dimecres 30 de gener, a les 19 h. Alfons el Magnànim
Conferència «Museos y materiales culturalmente delicados: problemas de gestión, saber científico e identidad comunitaria», a càrrec de Jesús Bustamante, investigador membre del Instituto de Historia, Centro de Ciencias Humanas y Sociales del CSIC. 

>
Back to top