Programa d'actes culturals del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria.

  • Saló d’actes Alfons el Magnànim
    12-05-2023 - 30-04-2024

Les Fosses del Franquisme és un projecte amb vocació de servei públic que vol impulsar la memòria democràtica. La societat té l’obligació  moral de desfer la llosa de l’oblit per tal de no repetir mai més els episodis més tràgics de la nostra història. El projecte té caràcter multidisciplinar, ja que s’aborda des de l’Arqueologia, l’Antropologia i la Memòria Històrica.

La Diputació de València, amb la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno, han produït dues exposicions, una publicació i un programa d’activitats culturals, que volen contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades al Cementeri de Paterna entre 1939 i 1956. S'ha dedicat una especial atenció a les víctimes i els seus familiars.

El projecte Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, de la Diputació de València comptarà al llarg de tot l’any 2023 i primers mesos de 2024 amb un programa d’activitats complementàries: conferències, taules rodones, presentació de publicacions, actuacions musicals, arts escèniques i cinema, i  la inauguració de dues exposicions al llarg del mes de juliol: Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna, organitzada pel Museu de Prehistòria de València, i 2238 Paterna Lloc de perpetració i memòria, organitzada per l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, que contribuiran a enfortir el pensament crític front a uns fets que no haurien de repetir-se mai més.

ACTIVITATS AL MES DE SETEMBRE

>>TAULES REDONES
«POLÍTIQUES PÚBLIQUES DE MEMÒRIA»
Dijous, 14 de setembre 2023, 18:00 hores
Moderadora: María Palau (periodista i investigadora)
Intregrants de la mesa
Natalia Enguix. Vicepresidenta i diputada delegada de Memòria Democràctica de la Diputació de València
Francisco Etxeberria. Antropòleg i assessor de la SecretarIa General de Memòria Democràtica del Ministeri de la Presidència
Jesús Jurado. Exsecretari general de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears
Cristina García. Catedràtica de Filosofia del Dret a la Universitat de València. Institut Universitari de Drets Humans
Amparo Belmonte. Presidenta de la Plataforma d’Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna
LLOC: Sala d'Actes Alfons el Magnànim. Centre Museístic la Beneficència

«EDUCACIÓ I MEMÒRIA»
Dimecres 27 de setembre, a les 18:00 h.

LLOC: Sala d'Actes Alfons el Magnànim. Centre Museístic la Beneficència
Taules redones inclosses dins del programa d’actes del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, organitzat per la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’ETNO.
ENTRADA LLIURE FINS A COMPLETAR L'AFORAMENT

>> BIBLIOTERTÚLIA. PRESENTACIÓ DE CÒMICS
Dimecres, 20 de setembre, a les 19:00 h.

Bibliotertúlia a càrrec d’Isabel Ruiz i Cristina Durán, autores dels còmics Dentro i Fuera y María la Jabalina, respectivament.
Al finalitzar hi haurà signatura de llibres
Sala d’Actes Alfons el Magnànim. Entrada lliure fins a completar l’aforament


ACTIVITATS AL MES D'OCTUBRE

>> CINEMA. PROJECCIONS DOCUMENTALS «LES FOSSES DEL FRANQUISME»
Divendres 6 d’octubre
, 19 h. El silencio de otros, 2018
Divendres 20 d’octubre, 19 h. Donde el trigo crece más alto, 2022 i La presó de dones, La repressió franquista, 2020.
Projeccions documentals  inclosses dins del programa d’actes del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, organitzat per la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’ETNO.
Sala d’Actes Alfons el Magnànim. Entrada lliure fins a completar l’aforament

ACTIVITATS AL MES DE NOVEMBRE

>>CONFERÈNCIES
Dimecres 15 de novembre, a les 18:30h. Conferència tècnica de restauració sobre els fons de les fosses de Paterna. A càrrec dels Laboratoris de conservació i Restauració del Museu de Prehistòria i de l'ETNO
Dijous 23 de novembre, a les 19:00h. Conferència Tu silencio no te salvará. Qué hacemos con lo que está ausente. A càrrec d'Isabel Cadenas Cañón.
>>CONCERT
Diumenge 19 de novembre, a les 19:00h. Concert La voz de la memoria, per Lucia Socam 

>>TEATRE

Diumenge 26 de novembre, a les 19:00h. Representació de Los que comen tierra. A càrrec de la Companyia La Zafiriña-La Rambleta. Autora: Mafalda Bellido. En col·laboració amb Escalante Centre Teatral.
RESERVA DE ENTRADAS ONLINE


ACTIVITATS AL MES DE DESEMBRE

>> PRESENTACIÓ DE CÒMIC

Divendres, 15 de desembre, a les 19:00 h.
Lloc: Sala d’Actes Alfons el Magnànim
Presentació del nou còmic de Paco Roca i Rodrigo Terrasa, «El abismo del olvido», amb els autors, i a continuació signatura de llibres. Presentació inclossa dins del programa d’actes del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropología i Memòria, organitzat per la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i l’Etno. Entrada lliure fins completar aforament.


ACTIVITATS AL MES DE GENER 2024

>>BIBLIOTECA HUMANA
Dissabte 20 de gener, de 11 a 14 hores
Et convidem a escoltar històries reals sobre vides reals:
En una Biblioteca humana no hi ha llibres sinó persones que parlen en primera persona. En una Biblioteca Humana no hi ha ficció sinó una forta dosi de realitat que et colpirà ben fort. En una Biblioteca Humana les persones lectores escolten amb el cor tot allò que els llibres humans necessiten contar. 
Sala I d'exposicions temporals del Museu de Prehistòria de València

>> BIBLIOTERTÚLIA. PRESENTACIÓ DE LLIBRES
Dimecres, 24 de gener, a les 19:00 h.
Bibliotertúlia a càrrec d’Esther López Barceló i Susana Sánchez Arins, autores dels llibres Cuando ya no quede nadie Dicen, respectivament.
Sala d’Actes Alfons el Magnànim. Entrada lliure fins a completar l’aforament


ACTIVITATS AL MES DE FEBRER 2024

>> BIBLIOTERTÚLIA. PRESENTACIÓ DE LLIBRE
Dimecres, 13 de febrer, a les 19:00 h.
Bibliotertúlia amb Gemma López, autora del llibre Les silenciades: sis casos de repressió franquista contra la dona a Paterna.
Biblioteca del Museu de Prehistòria. Entrada lliure fins a completar l’aforament

ACTIVITATS AL MES DE MARÇ 2024

>> BIBLIOTERTÚLIA. PRESENTACIÓN DE LIBRO
Dimecres 6 de marzo, a las 19:00h
Bibliotertúlia amb Ricard Vinyes, autor del llibre
Crítica de la razón compasiva
Biblioteca del Museu de Prehistòria

>>BIBLIOTECA HUMANA
Dissabte 23 de març, de 11 a 14 hores
Et convidem a escoltar històries reals sobre vides reals:
En una Biblioteca humana no hi ha llibres sinó persones que parlen en primera persona. En una Biblioteca Humana no hi ha ficció sinó una forta dosi de realitat que et colpirà ben fort. En una Biblioteca Humana les persones lectores escolten amb el cor tot allò que els llibres humans necessiten contar. 
Sala I d'exposicions temporals del Museu de Prehistòria de València


ACTIVITATS AL MES D'ABRIL 2024

>> PODCAST

Diumenge 14 d'abril a les 19h
D'això no se'n parla és un podcast documental: explica històries sobre silencis… i sobre com els trenquem.
En aquest espectacle es fa en viu. El podcast de la veu íntima, de les històries xiuxiuejades.,
Què significa un podcast documental en viu? La veu del programa, Isabel Cadenas Cañón, narrarà un episodi davant del públic, amb àudios de l'episodi, amb música en viu interpretada per la compositora i música Sara Muñiz, i amb un acompanyament visual realitzat expressament per Paula Morais per a aquest espectacle.
Com si l'escoltessis amb auriculars, però amb els ulls oberts i amb l'energia del directe. En acabar l'espectacle, tindrem una xerrada amb la protagonista de l'episodi.
Com ens agraden les sorpreses, no sabràs quin episodi presenciaràs fins que arribes a la sala per guardar l'emoció fins a l'últim minut. El que sí que podem dir és que ho hem preparat específicament per al lloc i la data de l'espectacle. I, a més, el que passi a la sala no s'enregistra, així que serà només per a les persones assistents.

Quin episodi et tocarà? A quin protagonista coneixeràs? Quin silenci trencarem juntes?

Reserva d'entrades 
http://entradesvalencia.com/evento.php?idEvento=1444

    Back to top