Vilanova i Piera. Camí a la Prehistòria

  • 22-12-2021 - 26-06-2022

VILANOVA I PIERA. CAMÍ A LA PREHISTÒRIA
Del 22 de desembre de 2021 al 26 de juny de 2022
Lloc: Sala I. Museu de Prehistòria de València

En el 2021 es compleixen 200 anys del naixement de Juan Vilanova y Piera, un científic valencià desconegut per a la major part de la població. Investigador i divulgador polifacètic, llicenciat en Medicina, doctorat en Ciències, catedràtic de Geologia i Paleontologia, Juan Vilanova, es va incorporar amb entusiasme a l’estudi de la prehistòria, i en va ser una de les figures més acreditades durant la segona mitat del segle XIX.

Vilanova va ser el prestigiós acadèmic que va defensar l’antiguitat de les pintures d’Altamira i que va insistir en una Edat del Coure anterior a la del Bronze. Va ser, també, l’autor de la primera obra espanyola a recopilar tant el saber dels estudis prehistòrics com els jaciments arqueològics espanyols que es coneixien llavors i va ser, a més, l’investigador que va prospectar i va divulgar, per primera vegada, nombrosos jaciments valencians.

L’exposició s’articula entorn de quatre àmbits. El primer,
Europa en construcció, al pati d’accés a la sala I, és una contextualització del segle xix, en el qual va viure Vilanova (1821-1893), període de grans canvis polítics, socials, científics, industrials i econòmics. El segon, Vilanova y Piera, ja dins de la sala, abasta tant la seua vida personal com la professional i hi ha detalls de com va ser el despertar de la prehistòria a partir de la geologia. Després d’un espai de transició, on es convida a reflexionar sobre el concepte de prehistòria, s’accedeix a un tercer àmbit, Camí a la prehistòria, on es mostren dos temes fonamentals i persistents per a Juan Vilanova: l’assistència als congressos internacionals de prehistòria i la importància de la divulgació. Després de presentar-se els vincles de Vilanova amb altres investigadors, s’arriba al darrer àmbit, L’herència de Vilanova, on es destaquen dos aspectes interrelacionats: el fons documental i bibliogràfic a partir del qual s’ha originat la mostra i les aportacions més rellevants de Vilanova a la prehistòria.

L’exposició ha sigut possible gràcies a la donació generosa de Juan Masiá Vilanova i la seua neta Natalia Mansilla Masiá de documentació i altres materials científics i personals, propietat de Juan Vilanova y Piera i depositats en la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València.

PROGRAMA D'ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES A L'EXPOSICIÓ

Yolanda Fons Grau
Juan Salazar Bonet
Tresors del Museu de Prehistòria
>
Back to top