Galaicos. Un pobo entre dous mundos

  • 27-03-2019 - 08-09-2019

PRORROGADA FINS AL DIUMENGE 8 DE SETEMBRE
Galaics, un poble entre dos mons

El nord-oest de la península Ibèrica —la Galícia actual—, a quatre dies de navegació des de Cadis i des de Cardiff, es va convertir en un territori de confluència cultural a partir del final de l’edat del bronze. Als circuits atlàntics d’intercanvi del segon mil·lenni a. n. e., en els quals els metalls eren els protagonistes, es va sumar la progressiva influència mediterrània a partir de l’hegemonia de Cartago i de Cadis, que es va refermar sota el poder de Roma i del primer cristianisme.

El territori dels pobles galaics, lluny de ser un finisterrae, esdevé un punt de connexió, d’articulació i de trobada entre dos mons: l’atlàntic i el mediterrani.

Això és el que pretén mostrar aquesta exposició i, per a fer-ho, se serveix d’un repertori selecte d’objectes arqueològics procedents de diversos museus de Galícia i d’Astúries, d’il·lustracions d’una gran qualitat i de fotografies impactants.


CICLE DE CONFERÈNCIES  PARLANT DE... GALAICOS
27 de març de 2019, 19:00 hores
CONFERÈNCIA 
Galaicos, un pueblo entre dos mundos. Presentació del projecte a càrrec dels comissaris de l'exposició, Rafael Mª Rodríguez Martínez i Antoni Nicolau, previament a l'obertura de la mostra al públic, a les 20:00 h.
Lloc: Sala Alfons el Magnànim. Museu de Prehistòria de València
29 de maig de 2019, a les 19:00 hores
CONFERÈNCIA «Habitar Galicia en la Edad del Hierro: las casas del fin del mundo», a càrrec de Xurxo Ayán, llicenciat en Història i doctor en Arqueologia per la Universitat de Santiago de Compostela, i investigador de l’Institut de Ciències del Patrimoni del CSIC, la Universitat del País Basc i actualment a l’Institut de Història Contemporània de la Universidade Nova de Lisboa.
Lloc: Sala Alfons el Magnànim. Museu de Prehistòria de València

VISITES EXPOSICIÓ TEMPORAL «GALAICOS. UN POBO ENTRE DOUS MUNDOS». Tots els dissabtes, a les 11 h.
Dies: 6, 13 i 27 d'abril; 4, 11, 18 i 25 de mayo; 1, 8 i 15 de juny. 
Descobreix de la mà d’un arqueòleg quins eren els pobles atlàntics que habitaven el Nord-oest de la península ibèrica des del 1500 aC, i quins contactes van establir amb el món mediterrani fins a època romana.


TALLERS PER A PÚBLIC FAMILIAR 
Dissabtes a les 12 h i els diumenges a les 11 h. Lloc: aula taller del Museu de Prehistòria
Taller «¡Entrellaçant cultures!». Dies 6, 7 13, 14, 27 i 28 d’abril; 4, 5, 11 i 12 de maig.  A partir de l'exposició temporal de Galaics, coneixerem aspectes  culturals i materials d'aquesta cultura que va habitar el Nord-oest de la península ibèrica. Ens centrarem en una de les peces clau: la torques, una peça especial amb forma de collaret. Al taller realitzarem una torques entrellaçant fils metàl·lics i anirem teixint una peça única.
Taller «Dones en la cultura galaica». Dies 18, 19, 25 i 26 de maig; 1, 2, 8, 9, 15 i 16 de juny. Què sabem de les dones en la cultura galaica? Quin paper van jugar en la seua societat? A què es dedicaven? Hi hauria guerreres, com descriuen les fonts clàssiques? Totes aquestes preguntes tractarem de respondre-les o plantejar-les a través d'aquest taller.

DIA INTERNACIONAL I NIT EUROPEA DELS MUSEUS, 18 de maig

  • Dia Internacional dels Museus, de 10 a 14 h. «Els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició». Visites guiades i tallers.
  • Nit europea dels Museus, de 22 a 1 h. «Galaics i ibers, dos pobles entre dos mons» Visites dramatitzades, tallers i animacions al voltant de l’exposició temporal.

 

Antoni Nicolau
Rafael M. Rodríguez
>
Back to top