Los Mayas Guatemala

  • 15-11-2005 - 15-01-2006

Esta exposició  presenta una mostra de la Cultura Maia, pertanyent als fons del Museo Nacional de Arqueología y Etnología de Guatemala.

 La civilització maia es desenvolupa entre el 1500 aC i l’arribada dels espanyols, extenent-se pel sud-est de Mèxic, Guatemala, Belize i l'àrea occidental d'Hondures i El Salvador.

 La selva tropical és l’ecosistema al que els maies van viure i del qual obtingueren el seus aliments. Van ser experts agricultors, van cultivar la dacsa, els fesols (frijoles), la carabassa (ayote), les pebreres (chile) i altres aliments, per a la qual cosa van usar sistemes de regadiu avançats. També van ser comerciants, guerrers, astrònoms i savis matemàtics, siguent els primers a usar el concepte i un signe per al zero.

Tenien un sistema d'escriptura basat en jeroglífics que els va permetre relatar en esteles i calendaris part de la seua història. Hi havia diversos llenguatges maies i en l'actualitat en queden 28.

 La societat estava composta per tres classes: l’elit, que incloïa els governants, els sacerdots i els nobles; una classe mitjana de comerciants, guerrers, arquitectes, artesans, etc., i la classe baixa on es trobaven els agricultors, els servents i altres treballadors.

Els reis eren els líders polítics i summes sacerdots, responsables de la prosperitat, la seguretat i la salut del poble. Tenien  poder, prestigi i riquesa. Vivien al centre de les ciutats en grans temples i palaus com els de Tikal.

 La vida del poble maia era regida per les seues creences sobrenaturals. El sol Kin era el déu que establia l'ordre bàsic de l'univers maia.

Per a prevenir desastres i mantenir l'harmonia del seu univers, portaven a terme rituals i cerimònies amb sacrificis humans o d'animals, pel qual es comunicaven amb els seus avantpassats, els quals guiaven els reis en les seues funcions de govern.

>
Back to top