Programa d'actes culturals del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria.

  • Saló d’actes Alfons el Magnànim
    12-05-2023 - 30-04-2024

Les Fosses del Franquisme és un projecte amb vocació de servei públic que vol impulsar la memòria democràtica. La societat té l’obligació  moral de desfer la llosa de l’oblit per tal de no repetir mai més els episodis més tràgics de la nostra història. El projecte té caràcter multidisciplinar, ja que s’aborda des de l’Arqueologia, l’Antropologia i la Memòria Històrica.

La Diputació de València, amb la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno, han produït dues exposicions, una publicació i un programa d’activitats culturals, que volen contribuir a la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les persones afusellades al Cementeri de Paterna entre 1939 i 1956. S'ha dedicat una especial atenció a les víctimes i els seus familiars.

El projecte Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, de la Diputació de València comptarà al llarg de tot l’any 2023 i primers mesos de 2024 amb un programa d’activitats complementàries: conferències, taules rodones, presentació de publicacions, actuacions musicals, arts escèniques i cinema, i  la inauguració de dues exposicions al llarg del mes de juliol: Arqueologia de la Memòria. Les fosses de Paterna, organitzada pel Museu de Prehistòria de València, i 2238 Paterna Lloc de perpetració i memòria, organitzada per l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, que contribuiran a enfortir el pensament crític front a uns fets que no haurien de repetir-se mai més.

ACTIVITATS AL MES DE SETEMBRE

>>TAULES REDONES
«POLÍTIQUES PÚBLIQUES DE MEMÒRIA»
Dijous, 14 de setembre 2023, 18:00 hores
Moderadora: María Palau (periodista i investigadora)
Intregrants de la mesa
Natalia Enguix. Vicepresidenta i diputada delegada de Memòria Democràctica de la Diputació de València
Francisco Etxeberria. Antropòleg i assessor de la SecretarIa General de Memòria Democràtica del Ministeri de la Presidència
Jesús Jurado. Exsecretari general de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears
Cristina García. Catedràtica de Filosofia del Dret a la Universitat de València. Institut Universitari de Drets Humans
Amparo Belmonte. Presidenta de la Plataforma d’Associacions de Familiars de Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna
LLOC: Sala d'Actes Alfons el Magnànim. Centre Museístic la Beneficència

«EDUCACIÓ I MEMÒRIA»
Dimecres 27 de setembre, a les 18:00 h.

LLOC: Sala d'Actes Alfons el Magnànim. Centre Museístic la Beneficència
Taules redones inclosses dins del programa d’actes del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, organitzat per la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno.
ENTRADA LLIURE FINS A COMPLETAR L'AFORAMENT

>> BIBLIOTERTÚLIA. PRESENTACIÓ DE CÒMICS
Dimecres, 20 de setembre, a les 19:00 h.

Bibliotertúlia a càrrec d’Isabel Ruiz i Cristina Durán, autores dels cómics Dentro i Fuera y María la Jabalina, respectivament.
Al finalitzar hi haurà signatura de llibres
Sala d’Actes Alfons el Magnànim. Entrada lliure fins a completar l’aforament


ACTIVITATS AL MES D'OCTUBRE

>> CINEMA. PROJECCIONS DOCUMENTALS «LES FOSSES DEL FRANQUISME»
Divendres 6 d’octubre
, 19 h. El silencio de otros, 2018
Divendres 20 d’octubre, 19 h. Donde el trigo crece más alto, 2022 i La presó de dones, La repressió franquista, 2020.
Projeccions documentals  inclosses dins del programa d’actes del projecte Les fosses del franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, organitzat per la Delegació de Memòria Històrica i l’Àrea de Cultura, amb els Museus de Prehistòria i L’Etno.
Sala d’Actes Alfons el Magnànim. Entrada lliure fins a completar l’aforament    Back to top